|
Gazeta de Nord-Vest Forumul Gazeta de Nord-Vest Satu Mare
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
omul_din_agora Junior

Data inscrierii: 02/Oct/2007 Mesaje: 1 Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03/10/2007 15:20 Titlul subiectului: CINE DEMOLEAZÃ ISTORIA? |
|
|
Sunt bucureºtean, am însã origini ardeleneºti, sunt licenþiat în istorie ºi arhitecturã.
Destinul a fãcut sã mã aflu în tranzit prin Satu Mare tocmai pe 4 iulie, în fatidica zi a prãbuºirii bãtrânei sinagogi din centrul oraºului. Am putut fi martor fãrã voie nu atât la decrepitudinea unui eºantion de civilizaþie din tumultul nostru multicultural istoric, cât mai ales la fiascoul unui act de responsabilitate administrativã ºi restauratorie.
Am înþeles ulterior cã s-a speculat îndelung pe marginea faptului cã a existat un veritabil complex de interese în jurul îndeosebi a terenului pe care se afla amplasatã respectiva sinagogã. Din varii motive, comunitatea evreiascã a întârziat ani de-a rândul sã ia o decizie, sã dea o destinaþie clãdirii dezafectate ºi intrate în descompunere naturalã (ºi artificialã?!), de parcã ar fi aºteptat ca aceasta sã-ºi dea obºtescul sfârºit prin a se face una cu pãmântul ca de pildă s-a ºi întâmplat.
Situaþia juridicã ºi birocraþia stufoasã impuse de legislaþia destul de restrictivã în privinþa obiectivelor de patrimoniu sunt acoperiri aparent pertinente pentru delãsarea calculatã care se aºternuse ani de-a rândul peste sinagogã. Astfel, nu a mirat pe nimeni cã s-a vorbit de eventualitatea construirii unui centru comercial pe locul defunctei sinagogi. Personal, aº fi fost foarte de curios sã vãd planul arhitectural al unei asemenea idei, modul în care viitorul edificiu s-ar fi integrat în mediul, totuºi, destul de eclectic al locului. Dar, ca într-o loviturã de imagine, comunitatea evreiascã mi-a retezat curiozitatea prin aceea cã s-a arãtat dispusã, într-un gest parcã de fericitã reparaþie moralã, sã doneze amplasamentul cãtre factorii abilitaþi sã ridice pe ruina sinagogii un centru cultural, un sediu pentru biblioteca judeþeanã despre care, cu stupoare, am aflat cã se aflã într-o situaþie ingratã de mai mulþi ani din cauza nu numai a impotenþei administraþiei locale, ci ºi îndeosebi a inapetenþei culturale a acesteia.
Deunãzi, forþat de împrejurãrile personale, am revenit la Satu Mare ºi m-am pus la curent cu cele relatate pânã acum. De data aceasta, cãlãtorind cu maºina, pe drum, privirea mi-a fost atrasã de o construcþie impunãtoare care, în plan local, strãjuia din depãrtare ºoseaua. Deºi eram oarecum sub presiunea timpului, am þinut în mod expres sã opresc, sã vizitez de aproape mãreþia acelei ctitorii.
Dar ceea ce mi-a fost dat sã vãd mi-a stârnit un sentiment uimit ºi terifiant. Amestecul de stãri a venit, pe de o parte, din grandoarea rece ºi imperturbabilã cu care construcþia domina aproape nefiresc peisajul, iar, pe de altã parte, din violul sacrilegiant la care a fost supusã aceasta.
De cum am avut rãgazul necesar, m-am interesat, m-am documentat cât de cât sã aflu ceea ce s-a putut afla cu propriile-mi resurse prea restrânse pentru un asemenea demers.
Biserica reformatã-calvinã din Acâº, cãci despre aceasta este vorba, este o ctitorie a familiei nobiliare Akos (de la patronimul cãreia îºi are originea ºi denumirea actualã a localitãþii), fiind datatã din secolul al XIII-lea, aparþinând, pare-se, iniþial, unei mãnãstiri benedictine. Cu formă auster, sãracã în profile, ridicatã în întregime din cãrãmidã, cu o structurã de tip bazilical cu trei nave tavanite, despãrþite prin stâlpi dreptunghiulari, cu o singurã absidã precedatã de un cor scurt, dreptunghiular pe latura de est ºi douã turnuri, între care se aflã o tribunã pe latura de vest, construcþia face parte din circuitul monumentelor de patrimoniu naþional, catalogatã de categorie „A”, fiind, prin specificul sãu, între primele ºase monumente romanice din România!
În astfel de condiþii, trebuie ca absolut orice investigaþie arheologicã sã beneficieze de nenumãrate avize ºi aprobãri riguroase de jos pânã sus, sus de tot, iar intervenþiile sã fie efectuate cu maximum de profesionalism, sub supraveghere calificatã. Personal, mã îndoiesc teribil ca toate aceste lucruri sã se fi întâmplat ca atare. Fiindcã ceea ce am gãsit la Biserica reformatã-calvinã din Ac⺠întrece orice închipuire de bun simþ.
În mod vãdit ºi nici mãcar disimulat, aici au fost executate manevre arheologice invazive cum ar fi inclusiv deschiderea criptei mortuare, dar ºi decopertarea unor straturi de var interior în cãutarea, din câte am înþeles, a unor posibile fresce. Conjugate cu neacoperirea casetelor de sãpãturã, acest fapt a condus, în timp, la masive infiltraþii de apã datoritã acumulãrilor pluviale, monumentul fiind, în prezent, într-o situaþie de iminentã degradare ºi, astfel, de compromitere nu doar a vestigiilor istorice, ci a întregului edificiu!
Am vrut sã ºtiu cine este autorul de facto al tuturor acestora ºi am rãmas stupefiat sã aflu cã e vorba de un anume Szoci Peter (sper cã i-am scris corect numele), nimeni altul decât unul din directorii Muzeului Judeþean Satu Mare.
Mi-a fost dat sã trãiesc ºi sã vãd multe la viaþa mea, de la schimbarea la faþã a Bucureºtiului ºi ceauºizarea acestuia, pânã la hibridizarea arhitecturalã a României, funcþie de jocurile de interese economice care nu au mai þinut cont de pãstrarea unei linii urbanistice coerente, echilibrate ºi armonioase.
În tot acest context, Satu Mare e un caz distinct, dar nu unul fericit. În mai toate locurile din þarã cu certã vechime istoricã, prin decizia binevenitã a unor administraþii preocupate, pe cât posibil, moºtenirea arhitecturalã a veacurilor trecute a fost conservatã, restauratã, repusã în drepturile ei. În municipiul dumneavoastrã, ceea ce se numeºte „Centrul vechi” e, mai degrabã, o ruinã tot mai ruºinoasã, clãdirile cu realã valoare istorico-culturalã fiind, în majoritate, într-o stare atât de deplorabilã, încât stârnesc jale.
Regret sã spun toate aceste lucruri pe care nu le-aº fi spus dacã nu m-ar fi oripilat cazul Bisericii reformate-calvine din Acâº. Înþeleg cât înþeleg cã e greu când nu sunt fonduri, îndată ce e în litigiu dreptul de proprietate ºi alte asemenea expuneri de motive cã nu se prea poate interveni pentru ca imaginea sã fie una sãnãtoasã, proaspãtã ºi demnã de respectul pentru valorile trecutului. Dar nu pot sã înþeleg ºi sã accept situaþii de genul celei de la Ac⺠unde rãul a fost fãcut tocmai de cineva pus sã apere, sã pãstreze nealterate astfel de valori.
Acel Szoci Peter pare a fi mai degrabã un buldozerist brutal decât un cercetãtor, istoric, arheolog specializat. Repet, nu ºtiu dacã forurile competente, de la cele locale pânã la cele centrale cunosc sau nu situaþia de la Biserica reformatã-calvinã din Acâº, îmi place sã cred cã nu, cãci dacã o cunosc ºi, mai mult, ceea ce s-a fãcut acolo e cu complicitatea lor, atunci e cu atât mai grav!
Am început prin a face vorbire despre sinagoga prãbuºitã. Între aceasta ºi Biserica reformatã-calvinã din Ac⺠existã o sumedenie de diferenþe fireºti, dar ceea ce le poate uni e o soartã comunã cumplitã. Chiar dacã, acum, încã, e o exagerare, în timp, dacã nu se vor lua mãsurile de rigoare, monumentul din Ac⺠s-ar putea prãbuºi întocmai ca sinagoga.
Nu am nici menirea, nici cãderea de a rezolva o asemenea problemã, nu am fãcut decât sã-mi exprim public indignarea ºi cred cã e dreptul ºi obligaþia dumneavoastrã, a sãtmãrenilor, sã faceþi luminã în acest caz. Eu nu pot decât sã vã doresc succes ºi sã sper cã, peste ceva vreme, când voi mai reveni, voi gãsi un altfel de Sãtmar! |
|
| Sus |
|
 |
bibiku.1968 Junior

Data inscrierii: 30/Oct/2007 Mesaje: 1
|
Trimis: 31/10/2007 17:04 Titlul subiectului: CU SZOCS DUPA SZABO! |
|
|
Chiar daca sunt aspre, totusi corecte si binevenite cuvintele dumneavoastra, domnule arhitect, citite de mine cu cateva zile in urma pe Gazeta de Nord Vest.
Si noua, satmarenilor ne e rusine de cum arata municipiul nostru resedinta de judet, conducatorii nostri toaca banii pe tot felul de investitii dubioase care par aprobate mai degraba pentru a fi veritabile “tunuri” financiare pe banii contribuabililor!
In ceea ce/l priveste pe Szocs Peter Levente (acesta este sigur numele corect), “un buldozierist brutal” cum ati zis dumneavoastra aveti totala dreptate. In cazul lui e vorba de incompetenta demonstrata, iar starea minunatei biserici reformate din Acas e o dovada incontestabila. Si in ziarele locale s/a scris despre vechimea lacasului: adica o biserica sta in picioare de 700 de ani sau mai mult, si vine un individ si da o lovitura de gratie in cativa ani… si tocmai cine?!! Un inconstient care ia bani de la stat tocmai ptr. a avea in grija ce a mai ramas, care isi bate joc, in fond, de noi, de propria lui etnie maghiara. Dar cine sa mai vada asta??? Noi ne/am facut iluzii degeaba cand am vazut in ziare ca este un director maghiar la muzeu.
Pe multe proiecte la muzeul satmarean s/a facut bataie de joc, ele sunt fie neterminate, fie in situatie critica.
Numai ca despre Szocs Peter Levente nu numeroase sunt de zis. El e licentiat in istorie si fizica si doctorand al unei universitati din Budapesta ca asa e frumos si da bine la CV pentru unul ca el. Szocs si/a facut intrarea pe scena odata cu numirea in 2005 in functia de director la Muzeul Judetean Satu Mare.
Dar meritele ce nu se pot tagadui in ascensiunea lui Szocs apartin nimanui decat directorului mare de la muzeu Ciubota Viorel, care, ce sa faca? In complicitate cu Stefan Szabo, deja fostul presedinte de la Consiliul Judetean Satu Mare ce pastoreste Muzeul Judetean, a fost de acord, in mod interesat, fără întârziere sa execute ordinele lui Szabo.
Proiectele directorului Szocs nu se caracterizeaza prin rezultate stiintifice. De fapt, in incercarea disperata de a da o lovitura de fotografie si de a scoate la lumina marturii ale maghiarimii pe aceste meleaguri, pentru a arata ce poate, Szocs Peter Levente a reusit sa intoarca istoria cu susul in jos si sa puna in pericol monumente de ale noastre.
El se tot autodeclara public drept aparator al afirmarii identitare maghiare prin cai culturale, fapt extrem bine venit si foarte necesar, dar Szocs Peter Levente face tot ce/i sta in putinta si tot ce i se spune pentru castigul unor profitori imbuibati.
Altfel cum se explica de pilda ca din cate se vede Szocs duce lupta lui mai ales prin promovarea in functii exclusiv a anumitor prieteni, insa doar pe baza de afinitati personale, nu de valoare! Iar in aceasta privinta, sub grija directa a protectorilor lui, igazgato/ur Szocs nu s/a dat inapoi de la nimica pentru a duce la capat nobilul tel.
E vorba aici de gasirea unui post caldut pentru un vechi camarad combatant, Kereskenyi Sandor la care Szocs a gasit in 2005 un post de etnograf literar in cadrul sectiei de arta al muzeului.
Mai e si cazul de la Carei unde in 2006 Szocs Peter a dat ordin si a hotarat fara explicatie ca directorului sectiei de acolo de la muzeu, Kadar Zoltan, sa fie eliberat din functie si dat jos, iar in locul lui sa fie pus Hago Attila care era proaspat absolvent de facultate de nici nu i se uscase cerneala pe diploma si nu era potrivit cu o asemenea functie, dar era fiul unui lider politic local.
Daca mai punem la socoteala ca judetul nostru este in zona cu grad ridicat de seismicitate si la Carei exista si o astfel de statie, nu m/ar mira ca biserica din Acas care e la mai putin de 30 de km de Carei, plina de fisuri si mancata de igrasie (Szocs tudja mert!!!), sa se prabuseasca, ajutata de profesionalismul directorului Szocs.
Noi putem sa speram ca Dumnezeu nu doarme si ca il va pedepsi pe “Terminator” de la muzeu.
Chiar daca “tatucul” Szabo si/a dat demisia de la consiliu, de la Szocs nu ne putem astepta la un gest de onoare la fel. Dar avem solutia ca autoritatile sa il traga la raspundere asa cum se cuvine, sa il traga de urechi ca pe un copil rau sa sa/i dea alte jucarii, nu asa de valoroase ca bisericile vechi. Sau sa cumpere protectorii lui un trenulet de jucarie, un ursulet, o galetusa si o lopatica pentru nisip ca pentru asta putem face donatie. Nu trebuie Szocs sa primeasca jucarii de valoare sau cineva sa gaseasca alt loc de joaca pentru el.
Si daca are obraznicia sa se simta jignit chiar rugam sa isi dea cu parerea despre toate acestea, suntem tare curiosi ce are de spus, pe unde va scoate el camasa, chiar ar fi bine sa/l intrebati de la ziar punctual cum e cu toate lucrurile astea si cum explica situatia de la Acas, sa prezinte documentele de aprobari pentru ce/a facut el acolo si sa explice cum e cu celelalte activitati a lui! _________________ NE/AM desCAleCAT PE NOI! |
|
| Sus |
|
 |
TRASNEA Membru 3

Data inscrierii: 11/Noi/2006 Mesaje: 845 Localitate: sm
|
Trimis: 31/10/2007 18:42 Titlul subiectului: Motto |
|
|
Bibikule,misto tare chestia aia cu decalecatu'......Esti suparat tare pe varu' Socz asta...... _________________ Pierzi toate incercarile pe care nu le faci ! |
|
| Sus |
|
 |
Lady M. Membru 3

Data inscrierii: 09/Apr/2006 Mesaje: 506 Localitate: Satu Mare
|
Trimis: 31/10/2007 21:49 Titlul subiectului: |
|
|
Daca s-a dus Szabo, nu fi asa greu sa meraga si Szoci asta. Cel putin ar necesită sa fie mai usor. Depinde unde si cat a uns.
Sloganul e bestial!
Bine ai venit printre noi Bibicule! De unde vine numele asta? Io am avut un prof de psihologie in liceu la care ii zicea Bibicu  _________________ Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti! |
|
| Sus |
|
 |
rodica Membru 2

Data inscrierii: 10/Dec/2006 Mesaje: 398
|
Trimis: 01/11/2007 22:55 Titlul subiectului: |
|
|
Mi-ai adus aminte de bibicu,Lady M,preda filozofie saracu,cred ca avea o viata deosebit de agitata.De ce?Noi simteam ca era intr-o continua suferinta.Diplomatic vorbind...bine ca ai adus aminte de el,sa mai pot trimite si eu cite un semn de viata,ca altfel...nu prea pricep nimic din razboiul ala cu cirnatii ce se da la voi...pardon,nu cirnati,singerete.  |
|
| Sus |
|
 |
Lady M. Membru 3

|
Trimis: 02/11/2007 19:53 Titlul subiectului: |
|
|
Ai dreptate Rodica. Bibicu a predat filozofie nu psiholigie. Am gresit eu, imi cer scuze. Ce vremuri... Dar daca ma gandesc bine nu tanjesc dupa ele. Ma simt bine in pielea mea acum. Poate mai incolo. Azi auzeam la radio Europa FM , in emisiunea lui Robert Turcescu, mai multe persoane care spuneau ca perioada copilariei este cea mai fericita, dar eu spun ca sunt numeroase tari, chiar si Romania e printre ele, in care copiii au copilarii nefericite. Dar asta este alt subiect, poate il disuctam in cafenea. _________________ Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti! |
|
| Sus |
|
 |
rodica Membru 2

Data inscrierii: 10/Dec/2006 Mesaje: 398
|
Trimis: 02/11/2007 22:29 Titlul subiectului: |
|
|
astept cu nerabdare...ca s-ar putea sa dispari inca o bucata de timp... |
|
| Sus |
|
 |
Lady M. Membru 3

|
Trimis: 03/11/2007 11:15 Titlul subiectului: |
|
|
| rodica a scris: | astept cu nerabdare...ca s-ar putea sa dispari inca o bucata de timp... |
Imi place ca desi esti plecata de o gramada de ani din Satmar, inca mai ai umor ardelenesc
Nu pot sa promit credinta vesnica acestui forum, dar pot sa te asigur ca atunci cand o sa am vreme o sa scriu tot ce-mi trece prin cap, chiar si ce nu-mi trece Ce sa fac, daca mi-am asumat rolul de femeie emancipata trebuie sa-l duca pana la capat. Dar dac aasta inseamna sa scriu pe froum mai des o sa o fac Na, chiar si acuma am renuntat la chestii practice precum gatitul ca sa scriu doua randuri  _________________ Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|