|
Gazeta de Nord-Vest Forumul Gazeta de Nord-Vest Satu Mare
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
florin marin Junior

Data inscrierii: 13/Feb/2007 Mesaje: 6
|
Trimis: 03/04/2007 08:37 Titlul subiectului: o noua biserica |
|
|
Nu bine s-a încheiat scandalul, disputa dintre ortodocsi si greco-catolici pe tema retrocedarii Bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavril si un alt sâmbure de conflict sta sa izbcneasca între românii satmareni, culmea, de aceasta data între frati de aceiasi credinta. Despre ce este vorba?
Dupa cum se stie, dupa retrocedarea locasului de cult amintit catre greco-catolici s-a pus problema construirii unei biserici ortodoxe pentru credinciosii preotilor Viorel si Doru Lostun, fapt perfect justificat de numarul românilor ortodocsi pe care cei doi îi slujesc de ani buni de zile. Numai ca problema nu este necesitatea, ci locul amplasarii acesteia, loc care, musai, trebuie sa fie în centrul orasului, pentru ca asa vreau unii si altii, desi parohiile celor doi sunt în zona asa-zisului Cartier al functionarilor, respectiv arealul cuprins între strazile Martirii Deportati si Aurel Vlaicu. În aceste conditii, pe buna dreptate, în opinia mea, preotii, consilierii si o mare parte din credinciosii arondati Bisericii Adormirea Maicii Domnului de pe B-dul V. Lucaciu, sunt nemultumiti ca doar la câtiva zeci de metri de acest lacas se construieste un altul, de acelasi rit, ceea ce va duce doar la împartirea enoriasilor din centrul municipiului si nu la rezolvarea corecta si benefica totodata a lipsei unei biserici pentru preotii amintiti. Am spus "o buna parte din credinciosi" deoarecesunt destui care, din obisnuinta sau alte motive mai mult ori mai putin obiective/subiective au preferat participarea la slujbele de la biserica retrocedata si nu se pot obisnui cu cealalta, preferând capela improvizata de peste drum. (În treacat fie spus, acestia frecventeaza biserica sau preotul?!).
Se stie ca initial, s-a dorit amplasarea noii biserici în parculetul din fata Casei de moda, loc care însa, deranja maghiarimea catolica din oras prin faptul ca se "implementa" un lacas de cult pur românesc între obiectivele si monumentele proprii din zona (catedrala, Palatul episcopal, etc), astfel ca primarul si consilierii UDMR au gasit "motive" de sorginte urbanistica pentru a nu aproba propunerea respectiva, sugerând parcul de pe B-dul Lucaciu. Sigur, daca în apropiere nu ar mai fi existat o biserica ortodoxa, gestul ar fi fost de aplaudat, dar asa... Mai mult, dupa ce opozitia celor de la Adormirea Maicii Domnului era evidenta cu privire la constructia bisericii în imediata apropiere (în locul fântânii, care de altfel nu merge, din spatele Lupoaicei), s-a pus problema amplasarii acesteia în locul Ostasului Român si mutarea acestuia la Carei?!?!
De unde si pâna unde o astfel de aberatie?! Satmarul nu are nevoie de un monument, simbol al apartenetei sale la ROMÂNIA la ROMÂNISM, pentru care s-au jertfit atâtea generatii de eroi ai neamului, la care sa se adune în zile de sarbatoare, sa depuna coroane si sa aduca omagiul lor înaintasilor?! Chiar trebuie sa le facem jocul maghiarilor, care banuiesc ca, într-o astfel de eventualitate si-ar freca fericiti mâinile: au scapat de un simbol românesc situat în centrul în principala intersectie a municipilui, putând astfel sa propovaduiasca mai departe primatul lor, istoric si cultural în stravechiul "Szatmarnemeti". Oare Asociatia Veteranilor de Razboi nu are nimic de spus în aceasta privinta?!
Dar sa revenim la disputa româno-româna. Se invoca, de catre sustinatorii acestei idei, ca în "zona de competenta" nu s-ar gasi un spatiu, un teren al primariei, care sa fie cedat pentru constructia noii biserici. Dar de ce este neaparata nevoie de teren al primariei? Nu se poate achizitiona un imobil vechi, cu teren suficient, sau chiar doua, cum sunt destule în zona? Dar sa zicem ca s-ar iesi mai bine prin atribuirea acestuia de catre primarie. Chiar nu exista un asemenea teren? Eu zic ca da! Unde? De exemplu: zona Pietei mari (în fata gradinitei, sau, de ce nu în mijlocul intersectiei de la coborîrea de pe Podul Golescu), zona dinspre digul Somesului (str. Diana, în spatele Tricotexului, gradinile de lânga dig, care banuiesc ca nu au fost retrocedate pe baza Legilor fondului funciar!), intersectia strazilor Bujorului cu Gavril Lazar,si Zuthfen, intersectia Bujorului cu Gabriel Georgescu, Parcul Titulescu (si asa este una reformata, de ce n-ar fi si una româneasca?!), si poate mai sunt si alte locatii, însa cineva, respectiv domnul primar, preotii, consilierii si, de ce nu, credinciosii ar trebui sa ia la pas zona si sunt convins ca s-ar gasi solutii excelente.
Si pâna la urma urmei, de ce sa nu fie si o biserica românesca, ortodoxa chiar, într-un cartier recunoscut prin traditie ca maghiar ca de, pe vremea Imperiului si a lui Horty cine erau functionari si beneficiau de privilegii din porțiunea autoritatilor? Sigur nu românii, care au fost tinuti cât de departe de oras, iar daca au reusit sa "se domneasca" au fost plasati în zonele marginase, în special în stânga Somesului. Nu sunt un nostalgic al vremilor trecute, dar daca ceva a facut bine Ceausescu, a fost ca a emancipat taranimea,care a reusit sa echilibreze în buna parte procentul în unele orase, printre care si Satu Mare.
Si mai ar fi o idee: amplasarea bisericii în parculetul de pe strada Dara, intersectia cu Aurel Vlaicu. Eu zic ca ar da bine la strainii intrati în tara prin Petea sa vada debutantul lacas de cult la intrarea în Satu Mare ca fiind o frumoasa si impunatoare BISERICA ORTODOXA ROMÂNA. Ce ziceti domnilor?
Dar sa revenim la necesitatea construirii bisericii în perimetrul pe care-l slujesc cei doi preoti. Dupa parerea mea, si nu numai, rolul unui lacas de cult si, mai ales al celor care slujesc în acesta, este de a fi cât mai aproximativ de enoriasi, de a le facilita acestora accesul la tot ce tine de serviciul religios. Ca este asa o demonstreaza multitudinea de biserici ortodoxe construite în mai toate cartierele satmarene dupa 1990, de la Carpati II pe Baritiu, de la Botizului în Curtuius, de la Micro 17, la Podul Golescu. Nu mai vorbesc de faptul ca, greco-catolicii, în stoicismul si încrâncenarea lor pentru redobândirea bisericii-catedrale, nu si-au facut alta, între timp, în centru, ci pe Closca, în Solidaritatii si nu mai stiu pe unde, preferând sa astepte, la propriu, în ploaie vremuri mai bune. Si uite ca acestea au venit si bisericile lor acopera destul de rezonabil orasul.
Nustiu care sunt adevaratle rationamente pentru care se insista pentru ca biseric noua sa fie în centru, dar ma gândesc la omul mai putin tânar care locuieste undeva spre Statia de epurare sau pe Dara, cam cât timp i-ar trebui sa vina la slujba de duminica în centru. Nu mai ușor (n-am gasit alt cuvânt) ar fi sa aiba o biserica la o distanta mult mai rezonabila, pe care s-o poata strabate fara mari dificultati?! Eu zic ca asa ar trebui sa gândeasca toti, mai ales ca ne laudam ca suntem europeni, iar unul din principiile fundamentale a le constructiei europene actuale este grija fata de cetatean, apropierea autoritatilor, a serviciilor de nevoile fiecaruia. Sa-i lasam pe cei din centru cu biserica lor si sa gasim o solutie pentru construirea uneia noi, pe cât se poate, în mijlocul enoriasilor pe care trebuie sa-i deserveasca.
Nu este cazul sa inflamam din nou spiritele în oras, chiar daca sunt zvonuri ca anumiti lideri de partid pun la bataie sume importante pentru ca Episcopia sa fie de acord cu amplasarea dorita. Din câte am auzit nici conducerea Episcopiei si nici a Protopopiatului nu sunt de acord cu locul propus, însa se încearca pe diverse cai schimbarea pozitiei acestora. Sper sa nu reuseasca. În caz contrar, la nevoie, vom reveni cu detalii. Deocamdata facem apel la ratiune, la judecata corecta, crestineasa si, de ce nu românesca, în interesul românilor din acest oras parca prea încalecat în ultima vreme de maghiari. Sa nu le facem în continuare jocul: sa construim biserici românesti în tot Satmarul, nu numai centrul este important, ba dimpotriva!
Având în vedere receptivitatea subiectului, am favorit sa nu-mi dezvalui identitatea, mai ales ca am multe cunostinte în cele două tabere si nu vreau sa fiu felicitat si, cu atât mai putin, hulit de unii si altii. Oricum, cele de mai sus sunt o sinteza a discutilor purtate cu mai multe persoane interesate mai mult sau mai putin de aceasta tema, iar asternerea lor pe hârtie (ma rog, pa calculator) am facut-o dupa o îndelungata chibzuiala, fiind convins ca am dreptate si este de datoria mea sa sensibilizez autoritatile si opinia publica sa-si expuna punctul de vedere, sa demareze o dezbatere constructiva, din care toti sa avem de câstigat. Ca bun român si credincios ortodox, nu doresc sa se ajunga la alte conflicte pe teme religioase, care sa dezbine si asa greu încercatul popor român din aceasta zona. Asa sa ne ajute Dumnezeu! |
|
| Sus |
|
 |
TRASNEA Membru 3

Data inscrierii: 11/Noi/2006 Mesaje: 845 Localitate: sm
|
Trimis: 03/04/2007 21:42 Titlul subiectului: incitant |
|
|
Frate ,e tare fascinant ce scri! Vreau sa citesc tot ,da deja nu mai vad de &&&&&&&&! Te rog rescrie sau corecteaza! _________________ Pierzi toate incercarile pe care nu le faci ! |
|
| Sus |
|
 |
florin marin Junior

|
Trimis: 05/04/2007 09:09 Titlul subiectului: pentru trasnea |
|
|
| scuze pentru caracterele afisate, provin din limitele aparatului in cauza, PC |
|
| Sus |
|
 |
florin marin Junior

|
Trimis: 05/04/2007 09:11 Titlul subiectului: urmare |
|
|
Urmare a celor semnalate anterior cu privire la problemele legate de construirea unei noi biserici ortodoxe la Satu Mare, am intrat în posesia unui memoriu adresat de consilierii celor doua parohii de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului Episcopului Justinian de la Baia Mare, prin care se solicita oprirea demersurilor pentru amplasarea sfântului lacas în zona centrala a orasului.
Totodata, documentul, însotit de o harta a orasului, a fost înaintat forurilor superioare, respectiv Mitropoliei de la Cluj Napoca si Patriarhiei de la Bucuresti. Pentru ca locuitorii municipiului nostru, în rarisim credinciosii ortodocsi din cele 4 parohii interesate în problema, redam în continuare continutul celor 3 documente înaintate de consilierii de la Biserica Adrmirea Maicii Domnului, cu invitatia/rugamintea ca cei ce se simt români adevarati sa-si expuna punctul de vedere pe forumurile pe care amplasam aceste materiale, pentru a afla care este opinia majoritara în aceasta privinta.
PREA SFINTE PARINTE EPISCOP JUSTINIAN AL MARAMURESULUI SI SATMARULUI
Subsemnatii, consilieri ai Parohiilor Ortodoxe Române Satu Mare, ADORMIREA MAICII DOMNULUI 1 si ADORMIREA MAICII DOMNULUI 2.
În numele credinciosilor celor doua parohii, cu aparte respect, Va facem cunoscut ca am aflat cu multa durere în suflete ca Parohiile Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Satu Mare, au primit aprobarea Episcopiei pentru a-si construi o noua biserica în Parcul Lucaciu, la doar câtiva metri de cea mai veche si impozanta biserica ortodoxa din partile noastre, Adormirea Maicii Domnului. Acest lucru a generat numeroase framântari în mijlocul credinciosilor.
Cu respectul si dragostea cu care va înconjuram, va facem știut ca, realizarea un ei noi biserici lânga Catedrala Adormirea Maicii Domnului, nu se justifica. Face exceptie doar orgoliul si lacomia celor doi preoti de la Sfintii Arhangheli si care nu se bucura de respectul preotilor nostrii din oras, pentru aroganta si dictatura ce au impus-o la biserica din care au fost scosi. Daca doriti, faceti cercetarile de rigoare la fata locului.
Biserica Adormirea Maicii Domnului satisface ceintele credinciosilor din Centrul municipiului Satu Mare, care, cu regret, au scazut ca numar. Astazi, strazi cum sunt: Vasile Lucaciu, Horea, Corvinilor, Calea Traian, I.C. Bratianu, blocurile din Centrul Nou, P-ta Libertatii, Mihai viteazul, Cuza Voda, Gheorghe Lazar, au multe cladiri cu magazine si institutii, iar multe apartamente au fost vândute de credinciosi unor particulari si transformate în birouri notariale, de avocatura, sau sedii de societati comerciale.
Alaturat, înaintam harta cu parohiile în discutie, unde se poate vedea, foarte clar, ca credinciosii Parohiei Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt la mare departare de locul preconizat pentru biserica (cel mai apropiat este la cca. 1 km distanta si cel mai îndepartat la aproximativ 5 km, în linie dreapta).
Acei credinciosi vor veni în centru vreodata? NU! Ei frecventeaza astazi bisericile din apropiere, respectiv: Sf. Gheorghe (partea din nordul orasului) si Sfintii Constantin si Elena (partea sudica a Parohiei Sf. Arhangheli).
Parinte Eoiscop, cum este posibil ca, în numele credinciosilor din Parohia Adormirea Maicii Domnului (fara a fi împuterniciti), d-nul Ardelean Mircea (consilier judetean), Pop Ioan si altii, s-au deplasat la Episcopie sa ceara construirea unei biserici în lata parohie, facând zâzanie între credinciosi?!
Credem ca cei doi preoti vor sa construiasca biserica pentru credinciosii parohiilor arondate la Catedrala Adormirea Maicii Domnului si nu pentru credinciosii din parohiile lor, pe care ar necesită sa-i reprezinte si sa fie în mijlocul acestora.
Aceasta ar presupune martirizarea Catedralei Adormirea Maicii Domnului. Va amintim, daca nu stiti, ca Biserica Adormirea Maicii Domnului era în situatia de a fi martirizata, dar nu s-a reusit, iar acum, vin cei care se numesc frati de credinta cu noi si sa o martirizeze.
Nu vrem sa va suparam, dar e bine sa stiti ca locul pretins pentru a se construi o noua bniserica este pe teritoriul Parohiilor Adormirea Maicii Domnului.
Cercetati harta anexata si veti constata ca nu exista, în afara de ce am amintit mai înainte, pretext de a se batjocori Catedrala noastra, si a da prilej unora de a-si bate joc sau de a râde de noi, ortodocsii.
Conținând în vedere faptul ca terenul se afla în perimetrul Parohiilor Adormirea Maicii Domnului, în cazul construirii aici a unei noi biseici ortodoxe, ne vedem obligati a chema în judecata pe cei doi preoti, care vor, cu absolut orice pret, sa faca tulburare în parohiile noastre si nu numai, caci, întregul oras este consternat de nelegiuirea care se pregateste pentru Catedrala Adormirea Maicii Domnului.
Noi va stam la dispozitie cu tot ce doriti, spre a lua hotarâre înteleapta, de anu îngăduie batjocorirea Catedralei si de a nu tulbura linistea satmarenilor.
Nadajduim ca nu va veti lasa înselat de nimeni si, studiind harta sau situatia de la fata locului, veti constata ca, de biserica noua în Satu Mare au necesitate credinciosii Parohiilor Sfintii Arhangheli, credinciosi care, la ora actuala, sunt vaduviti de un astfel de edificiu în parohiile respective, si nu credinciosii parohiilor din centru, care dispun de o frumoasa biserica.
Va sarutam Sfintita Dreapta, având certitudinea ca veti lua în considerare cela ce vi le-am adus la cunostinta.
CONSILIERII PAROHIEI ADORMIREA MAICII DOMNULUI
ÎNALT PREA SINTITE PARINTE MITROPOLIT
Spre a nu va rapi prea mult timp, expunându-va durerea cea mare a consiliilor parohiale si a credinciosilor satmareni, care frecventeaza Catedrala Adormirea Maicii Domnului din municipiul Satu Mare, va înaintam un scurt memoriu adresat Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, prin care solicitam analizarea situatie create, de mare tensiune în orasul nostru, prin proiectarea construirii unei noi biserici ortodoxe în apropierea catedralei noastre, de catre preotii Lostun Viorel si Lostun Doru (tata si fiu), evacuati din Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, care a fost retrocedata greco-catolicilor. Cei mai în vârsta dintre noi îsi amintesc de anii în care catedrala era sa fie martirizata (de catre straini).
Va rugam sa binevoiti a interveni ca aceasta catedrala, prima si cea mai mare biserica ortodoxa din nord-vestul tarii, sa nu fie batjocorita, iar cei doi preoti sa-si construiasca biserica în parohia lor si nu în alta parohie, creind vrajba între credinciosii ortodocsi satmareni.
Autoritatile le-au oferit anumite locuri, dar ei vor neaparat loc central. Ne întrebam: cu ce drept construiesc ei biserica noua pentru credinciosii parohiilor din centru, care au o catedrala mareata, si-i vitregesc pe credinciosii lor de a avea biserici în apropiere?!
Închipuiti-va ca, preconizata biserica, ar fi construita în Cluj, s-ar situa între Catedrala Mitropoliei si Teatrul National?!?!
Nadajduim ca veti interveni cu întelepciunea care va caracterizeaza.
Va dorim Sarbatori Fericite!
Va sarutam Dreapta Mitropolitana.
PREA FERICITE PARINTE PATRIARH
Spre a nu va rapi prea mult timp, expunându-va durerea cea mare a consiliilor parohiale si a credinciosilor satmareni, care frecventeaza Catedrala Adormirea Maicii Domnului din municipiul Satu Mare, va înaintam un redus memoriu adresat Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, prin care solicitam analizarea situatie create, de mare tensiune în orasul nostru, prin proiectarea construirii unei noi biserici ortodoxe în apropierea catedralei noastre, de catre preotii Lostun Viorel si Lostun Doru (tata si fiu), evacuati din Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, care a fost retrocedata greco-catolicilor. Cei mai în vârsta dintre noi îsi amintesc de anii în care catedrala era sa fie martirizata (de catre straini).
Va rugam sa binevoiti a interveni ca aceasta catedrala, prima si cea mai mare biserica ortodoxa din nord-vestul tarii, sa nu fie batjocorita, iar cei doi preoti sa-si construiasca biserica în parohia lor si nu în alta parohie, creind vrajba între credinciosii ortodocsi satmareni.
Autoritatile le-au oferit anumite locuri, dar ei vor neaparat loc central. Ne întrebam: cu ce drept construiesc ei biserica noua pentru credinciosii parohiilor din centru, care au o catedrala mareata, si-i vitregesc pe credinciosii lor de a avea biserici în apropiere?!
Spre a fi si mai bine edificati, parinte patriarh, închipuiti-va ca, între clopotnita si Catedrala Patriarhala, s-ar construi o noua biserica. Sum nici o forma nu suntem de acord ca, în Parcul Lucaciu, si nici în spatele (sau chiar în locul, cun se vehiculeaza mai nou) Ostasului Român, sa se faca o noua biserica, la nici 150 de metri de Catedrala noastra!!
Nadajduim ca veti interveni cu întelepciunea care va caracterizeaza, mai ales ca Prea Fericirea Voastra ati fost în aceasta catedrala în perioada inundatiilor si va puteti da seama ce înseamna a construi lânga ea o alta biserica.
Va dorim Sarbatori Fericite!
Va sarutam Dreapta Patriarhala! |
|
| Sus |
|
 |
adam.boer Membru 2

Data inscrierii: 16/Iul/2006 Mesaje: 331 Localitate: Satu Mare
|
Trimis: 05/04/2007 18:55 Titlul subiectului: |
|
|
Stimate domnule Florin Marin,
am citit materialul cu mare interes si sunt de acord cu cele scrise de dumneavoastra. Eu semnez cu numele meu real, dar imi asum raspunderea ca sa fiu de acord cu rationamentul si argumentele enumerate pe care le consider corecte.
Ca si ecologist vor sa nu se puna inca o biserica in parcul din P-ta Titulescu. Iar amplasamentul de la capul podului Golescu ar incurca in opinia mea circulatia. Celalalte amplasamente enumerate cred insa ca ar fi bune. Singura mea rugaminte este ca sa se gandeasca si la copii din "Cartierul Functionarilor", care momentan nu au nici un teren de joaca. _________________ Adam Boer, "Facem ce putem pentru Satu Mare"
http://adam.boer.ro |
|
| Sus |
|
 |
Lady M. Membru 3

Data inscrierii: 09/Apr/2006 Mesaje: 506 Localitate: Satu Mare
|
Trimis: 05/04/2007 21:17 Titlul subiectului: Dihonie |
|
|
Mda, dihonie ortodoxo-ortodoxa. Nici eu nu sunt de acord cu amplasarea biserii in parc dar nu din acel motiv, desi poate fi adaugat si acela. In schimb, asa cum bine ati propus, cred ca ar putea fi gasite si alte locatii in cartierul functionarilor. Initial agream, intr-un fel, varinta construirii bisericii in Piata Libertatii, desi sunt si eu ecologista ca si colegul de forum Boer, fara sa fac zarva mare din problema aceasta. As recomandă mai degraba constructia unei Biblioteci judetene - un simbol, in aceasta locatie. Imi pare rau ca toti se gandesc la constructia de biserici, si s-au construit numeroase asa cum le-a enumerat domnul Florin Marin, dar nimeni nu s-a gandit la soarta Bibliotecii. Unde or sa mai citeasca cartile religioase si chiar biblia copiii si nepotii nostri? Si-a pus cineva aceasta intrebare? Pentru ca altfel sunt prea scumpe pentru un popor atat de sarac. _________________ Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|