Pagina de start a forumului Gazeta de Nord-Vest Gazeta de Nord-Vest
Forumul Gazeta de Nord-Vest Satu Mare

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Transparentza sub acoperire

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Gazeta de Nord-Vest -> Reporter pentru o zi
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
TRASNEA
Membru 3
Membru 3
TRASNEA

Data inscrierii: 11/Noi/2006

MesajTrimis: 12/06/2007 19:03    Titlul subiectului: Transparentza sub acoperire Raspunde cu citat (quote)

Probabil briza marii care a adiat suav sub chipiele incinse ale politistilor rutieri adunati la Constanta,este raspunzatoare pentru splendida sclipire de inteligentza care a generat noul mod de lucru al Politie Rutiere Romane.....PANDA! Ce putea fi mai drag unui politist rutier decat sa stea ferit de priviri indiscrete ,intr-o tinuta lejera de camuflaj civil ,inarmat cu o camera video pandind infractorii automobilisti.Mana cereasca! Inca de pe acum, din faza de instruire,agentul Garcea freamata de fericirea clipei,cand "echipat" cu shlapi,bermude si tricou cu dungi, va sta tolanit in iarba verde din santz pozand de zor fraierii prinsi pe interval.....apoi cu glas "ermetic" va raporta prin statie, colegilor in uniforma aflati la întâia curba..." Garcea catre Pajura!!! Receptie! Garcea catre Pajura! Receptie! Bai,fraierul a fost capturat jpeg si mpeg ......Terminat!

Trecand peste comicul situatiei, cauza si mai ales solutia urmata de vasnicii politisti de la rutiera,sub obladuirea unui ministru incapabil este una de o mare gravitate si incompetentza.Noul Cod Rutier aplicat dupa moda vestului ( a se citi UE) dar implementat la nivelul unei infrastructuri si a unui parc auto balcanic ( a se citi in Romania),a creat deja numeroase controverse si au curs rauri de cerneala pe aceasta tema.In procesul de europenizare fortzata soferul roman a inteles cat de cat cum sta treaba cu punctele de penalizare si s-a adaptat oarecum la niste reguli stricte sau foarte stricte .Implementarea noului sistem de punctare a soferilor indisciplinati a dus la reducerea evenimentelor in trafic ( din sursele politiei).Deci posibil ca in cativa ani disciplina pe soselele romanesti va fi mai europeana.
Dar acum, in profund dezacord cu ceea ce s-a hotarat cu nici un an in urma, legea circulatiei, tinde sa fie din nou modificata.Sa intelegem ca noile prevederi europene nu au fost de ajuns pentru politisti,in schimb au trebuit sa fie suficiente pentru participantii la trafic.Sa intelegem ca transparentza si respectul fata departicipantii la trafic nu se pliaza pe metodele utilizate de politisti.Aducandu-ne aminte de vremurile in care cei de sorginte militziano-securista ne pandeau din toate partile ( in civil sau in uniforma),ajungem sa avem senzatii de "deja vu'" cand vom fi cu ochii in patru sa vedem cine si de unde ne urmareste.
Mai mult ,daca cineva poate sa mai spuna acum ca politia rutiera nu are plan de amenzi.....atunci....
Ceea ce nu inteleg politisti rutieristi este faptul ca activitatea politiei rutiere trebuie indreptata catre PREVENTIE si realizarea unui trafic FLUID si SIGUR.Nu catre panda! Judecand dupa ritmul amenzilor aplicate cu care se lauda politia rutiera in fiecare zi in presa, putem ușor sa calculam ca in mod ipotetic ,cel putin la nivelul judetului SM, in maxim doi ani fiecare locuitor va avea statutul de contravenient.Posibil sa fie romanul mai indisciplinat in trafic dar nici chiar asa.
Dirijarea traficului cred ca ar fi o activitate mult mai bine venita decat panda! Spun asta deoarece sunt sigur ca primii pandari vor actiona pe cele mai aglomerate trasee la orele de varf.Sincer niciodata nu am inteles de ce politistul din intersectia Burdea ,fluiera ca si semaforu',cum de altfel niciodata nu am inteles de ce politistul care sta la la sennsul giroatoriu din Pta Romana nu dirijeaza si ajuta inscrierea in trafic a autoturismelor care vin de pe Lucaciu.Sau de ce la ore 15-17 desi coada de masini este pana la jumatatea strazii Botizului , DOAR trei politisti gestioneaza aceste aglomerari in trafic.Nici in comisia de circulatie nu am auzit sa fie cineva de la politia rutiera care sa fi propus si implementat solutii tehnice menite la fluidizarea traficului.
Sunt perfect de acord ca legile trebuie respectate! Dar avand in vedere infrastructura pacatoasa care tot datorita incapacitatii guvernantilor a ramas aceiasi ca acum 17 ani,eu cred cu tarie ca rolul politiei rutiere trebuie sa fie unul activ,unul de preventie,nu unul pasiv de panda.De asemeni cred ca romanul plateste destule biruri,iar bugetul se poate "ingrasa" si altfel decat amendand in dreapata si in stanga.Amendatul participantilor la trafic este deja sport national.Cu banii investiti in mijloace de monitorizare in scopul amendarii se puteau face sisteme de monitorizare menite sa fluidizeze traficul si sa-i creasca gradul de siguranta.Dar probabil investitia trebuia recuperata....
Cu cata incredere si respect poate privi un cetatean onest un politist care incalca zilnic regullile de circulatie ( nu poarta NICIODATA centura de sigurantza,vorbeste la telefonul mobil,parcheaza in locurile interzise,de multe ori stanjenind circulatia,foloseste in mod abuziv sistemele de avertizare sonore si luminoase,circula pe sens interzis...etc)?Cum poate sa fie activitatea politiei rutiere una transparenta si corecta atunci cand in fapt politistii vor putea prin lege sa se ascunda si sa pandeasca?

La final am si eu o curiozitate personala si profit de situatie pentru al intreba pe domnul comisar Racoti, daca in virtutea noului Cod Rutier art32 ,alin 2,lit a,b masinile apartinand Politiei Comunitare pot folosi semnale de avertizare luminoase si acustice si pot avea montate pe caroserie astfel de mijloace de avertizare ( Dacia Logan alb SM-10,11.. PCM)?In virtutea celuiasi cod rutier acelasi art32,alin2 lit c,daca masinile apartinand Administratiei domeniului public ( Dacia Break gri inchis SM-XX-ESL si Dacia Papuc alb SM XX-ESL)pot avea montate sisteme de averizare luminoase de culoarea galbena?Daca aceste sisteme de avertizare la care am facut referire mai sus sunt omologate si daca Inspectoratul General al Politiei Romane a autorizat montarea si folosirea acestor mijloace?

Propunere.
Propun tuturor participantilor la trafic care au probabilitatea întrebuințării unor mijloace de inregistrare video sa "imortalizeze" toate abaterile in trafic ale "rutieristilor"pe care le constata,iar apoi sa le posteze pe forum sau sa le trimita presei .Daca tot pozam si filmam ,macar sa o facem si noi ,nu numai cei de la rutiera.Poate noi o sa ne deghizam in ...japonezi.
rodica
Membru 2
Membru 2

Data inscrierii: 10/Dec/2006

MesajTrimis: 13/06/2007 11:25    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Politia rutiera saudita are in posesia ei,pe linga masinile de politie cunoscute cu emblema si lumini,masini de tip toyota corolla de culoare alba,fara nimic distinctiv.Astfel,politistii rutieri conduc acest tip de masini,in asa fel incit nimanui nu ai trece prin cap ca asta e de fapt o masina a politiei.Scopul lor este bineinteles a depista vitezomanii,si nu numai.O astfel de masina cind incepe o urmarire,arebecuri care devin vizibile din parbrizul posterior al masinii,si tot arsenalul sonor adecvat.La fel,principalele semafoare de pe arterele mai aglomerate sind dispuse cu o camera de fotografiat care se declansa in momentul in care un autoturism va trece pe rosu.Amenda se plateste doar cind se duce omul sa asi reinoiasca anual,autorizatia pentru automobil.Ei poza,platesti.Daca este eficace acest sistem?Da,nici cei mai fanatici vitezomani nu isi incearca norocul la aceste semafoare.O amenda,daca treci pe rosu este de150$,parcarea intr-un loc interzis cam tot 100.Vorbitul la mobil sau nefolosirea centurii de siguranta,la fel.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Portos
Membru
Membru
Portos

Data inscrierii: 12/Noi/2006

MesajTrimis: 13/06/2007 12:52    Titlul subiectului: Circulatie aiurea Raspunde cu citat (quote)

Sa ne amendeze , sa ne suspende , asta meritam . Daca imediat dupa 1990 politisti erau niste mielusei si mai ca-si ridicau sapca cand vorbeau cu civilii acu am ajuns dinou la mana lor . Nu conteaza ca restrictia e aiurea , de 50 km/h in localitate pe drum european ,nu conteaza ca masina are 240 CP , circuli cu 63 km/h pac! 2 puncte si amenda , plus atitudinea de vechil si pungas cu care-ti rade in fata bucuros ca te-a prins. Mai banditilor cu asa masina tre sa circul in a doua ca sa merg cu 5o prin localiatatile insirate ca margelele una dupa alta . In Germania sunt oameni care fac naveta zilnic de la Munchen la Hamburg in cateva ore , la noi daca pleci spre Bucuresti si repecti toate restrictiile faci pe putin 18 ore ,sau trebuie sa ne luam elicoptere sa nu va mai vedem , sau poate mai trebuie o revolutie sa va mai sapunim nitel !
TRASNEA
Membru 3
Membru 3
TRASNEA

Data inscrierii: 11/Noi/2006

MesajTrimis: 13/06/2007 17:50    Titlul subiectului: Garcea Raspunde cu citat (quote)

Rodica este posibil sa nu fi inteles concret la ce m-am referit.Poate nu am detaliat corespunzator.
Am sa-ti dau un exemplu.Zilnic trec de cateva ori pe podul Decebal.Nu stiu cum iti amintesti tu acest pod,dar actualmente este coada de KILOMETRII in orele de varf atat pe pod cat si la semafoarele din intersectia Burdea.Pe sensul de coborare inspre Closca circulatia este mai rapida decat pe sensul de coborare catre Soarelui.Multi soferi, ori nesimtzitzi ,ori grabiti,ori care nu au reusit din cauza aglomeratiei sa se inscrie pe banda spre Soarelui, fortzeaza intrare pe banda inspre Soarelui in intersectie.Aproape zilnic se intampla cate o tamponare ( pe pod in general).Atunci cand este prezent ( fizic ) un echipaj de politie NU sunt soferi care sa fortzeze intrare pe banda Soarelui.Aici este PREVENTIA!In cazul in care politia ar sta in intersectie, dar mascata,in mod sigur ar sanctiaona multi soferi dar nimeni nu ar renuntza sa fortzeze intrarea pentru ca nu ar vedea politia.Aici este PANDA!Consider ca este mai bine sa previi decat sa filmezi consecintzele......Noi ca si cetateni contribuabili platim uniforma si celelalte podoabe ( masini ,radare,salarii,prime) in sperantza unui trafic mai sigur si fluent pentru implicarea ACTIVA si nu PASIVA a agentului de circulatie.
Mare dreptate are si Portos, care spune ca pe langa infrastructura deficitara unele reguli si implicit restrictii sau semne de circulatie sunt dispuse in mod aberant. restrictiile de 60 pe Feleac si betoanele in mijlocul drumului de exemplu.Mare dreptate are si cand CALCULEAZA durata unei deplasari .
Portos in doua saptamani ( aprox) am facut 3670 de kilometrii in Romania.Prima tura SM-Constanta,apoi Sibiu,Buc,Brasov,Tg Mures.....Daca nu as avea detector si nu as depasii viteza legala, max 20km/h in localitati si cat pot pana la 200 in afara in cat timp crezi ca as face aceasta distantza?Nu esteun lucru corect! Sunt perfect convins si responsabil de asta! In mod sigur STIU ca imi risc viatza si cel putin buzunarul.....dar nu am incotro.Ca mine sunt sute de mii.Atata timp cat nu avem drumuri expres si autostrazi ,atata timp cat nu vom avea fluentza in trafic in orasele mari,soferi care vor incalca regulile de circulatie vor fi cu sutele de mii.In SM sunt cu zecile cazurile cand efectiv nu ai alta posibilitate decat sa incalci regulile de circulatie......uite de exemplu as vrea sa vad si eu cum iesi de pe Horea ( virand la stanga) in intervalul 7,30-18,30 fara sa incalci, nici prioritatea pietonilor ,nici pe cea a masinilor care circula din si inspre sensul giratoriu........

Portos pomenea de Germania......Am umblat mult in aceasta tara si sincer, eu, politie pe autostrada nu am vazut decat cand era vreun blocaj si in rest de vreo trei patru ori,iar pe drumuri nationale sau judetene NICIODATA.In Austria am intalnit pe autostrada de cateva ori echipaje cu radar pistol ,dar in rest nu i-am vazut ( in Franta si Italia sunt destul de prezenti).In mod sigur sistemul de autostrazi este extra-monitorizat ,dar in general acolo nu se incalca legea pentru ca nu este .....necesar si nici de bun simtz.Povestind chestia cu politia din Germania ma gandesc ca pe transonul Comarnic-Ploiesti cu toate camerele de supraveghere proportia de masini de politie/alte masini este de una la zece!!!!!!!!!!!!!..iar la intrare in Potigrafu ( inainte de Buc) efectiv se sta la rand la amenzi ( peste 10 masini) chiar de zi........Cu toate astea in ultimii 3 ani cel putin nu cred ca s-a dat in folosintza vreun METRU de autostrada.Ba mai mult vazand ce fac niste imbecili pe ruta Acas-Supur cred ca vom mai distruge cativa kilometrii de drum ............

Stau si ma gandesc, cati 007 de alde Garcea, vor mai rasari pe sosele patriei, dupa ce va intra in vigoare noua lege.Si apropos, o sa ne primim banii inapoi pe detectoare daca dupa ce au fost legale vor devenii ilegale?
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Gazeta de Nord-Vest -> Reporter pentru o zi Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum